Resten av julens fenalår ble fortært i påsken. Så satt vi igjen med et godt bein til å koke komlekraft på. Noen har gjerne lyst å lære å lage komler? Her kommer "tante Ia" sin oppskrift.
Man skreller 2 kg. rå poteter
og 1 kg. kokte poteter.
Så rives først de rå, f. eks med kniven i en foodprosessor.
Deretter får de renne av seg saften i en sil.
Væsken tømmer man i en bolle og lar stå litt. Imens rives de kokte potetene. I foodprosessoren blir dette ofte noe kliss. Jeg har derfor oppi en del av de rå revne og kjører sammen med de kokte. Eller man kan rive de kokte på et fint rivjern.
Med denne mengden poteter bruker jeg 3 omganger i foodprosessoren på de rå rå og 3-4 omganger på de kokte. Det går likevel ganske raskt. Å ha alt oppi i en omgang blir for mye for foodprosesssoren å jobbe med.
Her er fenalåret ferdigkokt:)
Og kjøttet trekker ferdig. Denne gangen har jeg brukt en salt griseknoke og salte fleskebein, pluss salte lårskiver av lam. Alt sammen (fenalåret også) fikk ligge til utvanning natten over. Vannet ble skiftet etpar ganger.
250 gram fint byggmel (grynmel)
500 gram siktet hvetemel
1 spiseskje salt og et dryss med pepper.
Blandes sammen. Dessuten tas potetmelet fra væsken med: man tømmer væsken forsiktig over i en annen bolle og bunnfallet has oppi røren.
Resten av væsken brukes til å spe ut til passe løs røre.
Elt godt sammen.
Fettet skummes av i en liten gryte.
Her ligger oppklippet nyrefett. Det er også blitt utvannet natten over. Skal brukes til "dott". Svigermor brukte meierismør inni komlene. Vanligvis har jeg også smør inni. Men denne gangen ble det altså sauenedje.
Kjøttet tas opp. Det kan holdes varmt i stekeovnen.
Så formes komlene og får "dott" i midten. Nå brukes resten av væsken + eventuelt mer vann til å fukte hendene med mellom hver komle. Ellers blir det kliss.
Røren er så løs at de såvidt kan formes. (Største utfordring i dag var å stå med speilrefleksen i ene handa og ta bilde av den andre handa).
Kraften skal småkoke hele tiden mens komlene has i. Får den fosskoke blir det grøt. Koker den ikke blir det også grøt. Reguler på varmen etter behov.
Ikke la lokket ligge tett på gryta. Da blir det gjerne fosskoking med grøt som resultat.
Når komlene er ferdige så flyter de gjerne opp. Men beregn en drøy time, gjerne halvannen fra den siste ble sluppet i gryta.
Så er det bare å nyte! I dag hadde vi besøk av ei lita jente på halvannet år. Hun satte til livs nesten 4 komler. Det tar jeg som et stort kompliment!
Som tilbehør kan man bruke pølser og kålrabi, gjerne kålrabistappe. Noen bruker sirup eller litt sukker til. Her i heimen drikker vi kulturmelk eller søt melk til komlemiddagen.